ЕКОЛОГИЈА – ПРВИ КОРАК КА ЕУ
22.01.2014


Поводом завршних активности на међународном пројекту „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-Living Green", који је Градска општина Палилула-Ниш реализовала у 2013.години у оквиру програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија (IPA Cross-Border Programme), у партнерству са бугарском општином ИХТИМАН, у Нишком културном центру одржана је једнодневна манифестација под називом ЕКОЛОШКИ ДАН.

Овим поводом, учеснике и организаторе пројекта, у присуству Атанаса В.Крстина, генералног конзула Конзулата Републике Бугарске у Нишу и председника партнерске општине ИТИМАН, Калојана Илиева Ангелова, поздравио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Према речима председника општине Палилула Бобана Џунића, завршетак овог пројекта, десио се на врло важан дан за Републику Србију, почетак преговора о чланству у Европској унији, у чему је општина Палилула значајно допринела сарадњом са Бугарском, која већ јесте у ЕУ. „Преко ИПА фондова ЕУ остварили смо велик број пројеката, а један од тих пројеката које смо зацртали у нашем Акционом плану и стратегији развоја до 2016. године јесте и пројекат „Живети зелено“. Он је врло значајан за нашу општину, јер смо током прошле године евидентирали нешто око 30 дивљих депонија. Ако знамо да смо велики број њих свели на минимум. Више нема ни оне депоније у насељу „Црвена звезда“, значи да смо направили први корак и успели да променимо свест оних људи који су испред својих кућа и у својој околини имали те дивље депоније. Наша циљна група јесу, пре свега, млади људи, чију свест можемо да променимо, а да затим младе генерације утичу на комшије и родитеље“. Важно је и то што се не троши новац из нашег буџета, нагласио је председник Џунић и најавио нове пројекате у сарадњи са Бугарском преко фондова Европске уније.

Сарадња са Бугарском, осим кроз овакве пројекте, може бити врло корисна и у периоду у коме се преговора о чланству у Европској унији, рекао је генерални конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу Атанас Крстин. „Ми знамо колико је екологија битна у фази преговора и ми бисмо се радовали да можемо да помогнемо Србији на путу ка Европској унији. У том смислу, велики значај има сарадња између општина наших двеју земаља. Ми можемо да пренесемо искуство везано за преговоре и да укажемо на грешке које смо чинили, да се вама не би поновиле. Сарадња општина у будућем периоду може и треба да буде и много боља и чешћа, јери има доста потенцијала за нове пројекте“, нагласио је Крстин.

„Надам се да смо променили схватања младих људи и поручили им да живе зелено, да воде рачуна о очувању животне средине, јер, као што знамо, екологија је једна од најбитнијих ствари у развоју једног друштва. Знамо да су наше колеге из општине Палилула имале проблеме са дивљим депонијама које су оптерећивале градски буџет, а да те паре могу да се искористе за неке друге намене, потребне друштвеној заједници“, рекао је Калојан Илијев, председник општине Ихтиман у Бугарској и додао да је имао одличну сарадњу са руководством општине Палилула и да очекује да ће се она наставити и у будућности. „Подстакли смо сарадњу и умрежавање у области заштите животне средине и политике енергетске ефикасности на образовном и пословном нивоу у Региону, представили нове облике интерактивних модула и најбоље праксе за заједничку изградњу капацитета у области заштите животне средине».

Програм завршне манифестације „Еколошки дан“ - Еcо Dаy, отпочео је окупљањем пројектних тимова две општине у Нишком културном центру. У оквиру програма ,Concert–contest “Living Green”, отворена је изложба промотивног материјала пројекта а затим су наступили и чланови Црквено-играчког ансамбла „Бранко“. Након завршне конференције рада на пројекту, организоване за представнике медија, програм је настављен пројекцијом еколошких документарних филмова и спотова из програма Медијске еколошке мреже Србије-ЕКОПОЛИС и Међународне смотре ЕКОПОЛИСфест и дружењем учесника манифестације.(ЕКОполис, Д.Видојковић)

GALERIJA SLIKA-Facebook EKOpolis mreza